
Passersystem bostadsrättsförening
Den stora fördelen med att installera ett passersystem i bostadsrättsföreningen är att säkerheten ökar. Och det finns fler fördelar! Bland annat kan ni koppla ihop fler system till passersystemet och därmed få smidiga och praktiska digital lösningar för till exempel parkering och tvättstugan.
Skillnaden på ett kodlås och ett passersystem
Det absolut vanligaste sättet att ta sig in i ett flerfamiljshus har länge varit att slå in en kod som öppnar entrén. Det är smidigt och enkelt, men också ganska osäkert eftersom koderna har en tendens att spridas långt utanför kretsen av personer som bor i huset. I och med att folk flyttar ut och andra flyttar in är det också omöjligt att hålla koll på när man bör uppdatera koden för att obehöriga inte ska ha tillgång till huset.
Med ett passersystem kan ni lättare hålla koll på vilka som får tillgång till huset och samtidigt hålla de som inte ska ha tillgång till huset ute. Genom att ha en kortläsare med inbyggd porttelefon vid entrén kan boende lätt komma in och även släppa in sina gäster utan att det tummas på säkerheten.
Fler funktioner med passersystem i bostadsrättsföreningar
Det finns många möjligheter att använda ett passersystem till fler funktioner än bara som ett system för att släppa in rätt personer och hålla obehöriga ute. Funktioner som ett passersystem lätt kan integreras med är:
tillträde till exempelvis soprum, förråd och cykelrum
bokning av tvättstuga, bastu, festlokal eller andra gemensamma utrymmen
entré till den egna lägenhetsdörren
brandvarning
inbrottslarm
informationstavlor
fastighetsboxar
Bokningssystem
Bokningssystem via passersystemet gör att bostadsrättsföreningen kan minska skadegörelse och stölder. Bokningen sker i gränssnitt som är sammankopplade med passersystemet, vilket gör att det endast är den som har bokat tvättstugan, bastun eller något annan gemensamt utrymme som har tillgång till utrymmet. Det betyder att det endast är en boende i taget som kan vistas i till exempel tvättstugan.
För föreningar som vill ta betalt för användningen av de gemensamma utrymmena, kan dessutom automatisk debiteringstjänst kopplas samman i systemet. Efter varje utnyttjad bokning läggs det då till en summa i betalningsunderlaget.
Entré till lägenheten
Precis som man kan öppna entréporten kan man också använda taggen eller passerkortet till att öppna sin egen ytterdörr. Vissa system går till och med att koppla en app till för att öppna dörren. Genom att använda appen behöver du inte en tagg eller kort för att låsa upp din ytterdörr, du kan också utfärda tillfälliga koder för att gäster till dig ska kunna öppna din dörr även fast du inte är hemma.
Brandvarning och inbrottslarm
Brandvarning som kopplas till passersystemet gör att du inte behöver hålla koll på batterier i brandvarnare som sitter på vinden eller i förrådsutrymmen. Brandvarningar kan då också väljas att kopplas till väktare eller någon typ av räddningspersonal om det är kopplat till passersystemet.
Inbrottslarm kan på samma sätt installeras i gemensamma lokaler och fungera på samma sätt som brandvarnarna.
Informationstavlor
Digitala informationstavlor är så klart ett alternativ till den klassiska anslagstavlan där de boende kan ta del av information som rör huset i helhet, men även information om respektive lägenhet som förbrukning av vatten, el och gas. Fler användningsområden kan läggas till informationstavlan. Den digitala informationstavlan kan fungera som en tvåvägskommunikation genom att ni kan erbjuda boenden att göra felanmälan direkt på informationstavlan.
Fastighetsbox
Fastighetsboxar är ett säkert sätt att ta emot post och paket på. Fastighetsboxarna sitter ofta i anslutning till entrén och underlättar för brevbäraren som slipper springa upp och ner i trapphusen. Boxarna öppnas med samma tagg eller passerkort som entrén. De kan också ha digitala namnskyltar som är kopplade till respektive box.
Effektivare bostadsrättsförening
Ett passersystem med alla dess kringtjänster är med andra ord en investering för framtiden. Det bidrar till en ökad trygghet och säkerhet, drar ner på tiden som styrelsen behöver lägga för att underhålla och ha kontroll över fastigheten.